PODUZETNIČKA AKADEMIJA

Poduzetnička akademija je tradicionalna, dobro poznata edukacija koja se održava već treću godinu zaredom na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. U organizaciji Hrvatske akademske zajednice Ekonomskog fakulteta edukacija je ove godine trajala tri dana, od 3. do 5. ožujka 2022. godine, gdje su vodeći hrvatski poduzetnici predstavili svoje ideje, podijelili iskustvo te otkrili jedan drugačiji pogled na svijet. Ovogodišnja tema Poduzetničke akademije su inovacije u raznim industrijama budućnosti poput umjetne inteligencije, IoT-a, machine learninga, fintecha i clouda.1. DAN (3. ožujka)

Prvi dan započeo je svečanim otvorenjem konferencije nakon čega je prvo predavanje održao Mislav Malenica, iskusni inženjer i poduzetnik u polju umjetne inteligencije te osnivač tvrke Mindsmiths koja se bavi proizvodnjom AI alata. Tema predavanja bili su autonomni sustavi koji će zasigurno promijeniti svijet te načini na koje je moguće izvući korist iz toga. Iduće predavanje na temu istraživanja, razvoja i edukacije održao je prof. dr.sc. Sven Lončarić, voditelj Centra za umjetnu inteligenciju FER-a te jedan od najutjecajnijih svjetskih znanstvenika u polju umjetne inteligencije i obrade slike.


2. DAN (4. ožujka)

Drugi dan edukacije započeo je predavanjem Hrvoja Ćosića na temu Aircasha kojeg je upravo on zajedno s partnerom osnovao 2015. godine. Aircash je visoko regulirana institucija za elektronički novac te je prvi hrvatski fintech startup koji je na tržište izbacio vlastiti e-novčanik unutar Aircash mobilne aplikacije. Drugo predavanje toga dana održao je Vedran Blagus, Principal u regionalnom venture capital fondu South Central Ventures, koji se bavi investiranjem u tehnološka poduzeća u jugoistočnoj Europi. Na temelju vlastitog iskustva predavanjem je objasnio odnose između tehnoloških poduzeća i Venture Capital investitora. Iduće predavanje na temu digitalne revolucije iz europske perspektive održao je Karlo Ressler, potpredsjednik Odbora za umjetnu inteligenciju te glavni pregovarač Parlamenta za europski proračun 2022. godine. Središte njegovog parlamentarnog rada su proračun, migracijska pitanja te digitalna tranzicija.


3. DAN (5. ožujka)

Posljednji dan konferencije otvorila je Snježana Šlabek, direktorica iz Cognite AS koja je najveća skandinavska Saas kompanija za razvoj umjetne inteligencije i industrijske Data Ops platforme. Predavanjem je dala do znanja kako i zašto umijeće dizajniranja video igrica može pomoći u poslovanju.


Na edukaciju se prijavilo više od 1000 gledatelja što zasigurno dokazuje da mladi u Hrvatskoj posjeduju poduzetnički duh, prate trendove te da su otvoreni za razmišljanje i edukaciju o industrijama budućnosti. Ukoliko ste propustili ovogodišnje izdanje Poduzetničke akademije, na YouTube kanalu HAZ Studenti možete pogledati sva predavanja. Hvala svim sudionicima kao i organizacijskom timu te se iduće godine vidimo u još većem broju!