OSNOVE PREZENTACIJSKIH VJEŠTINA

Kako bi članovi HAZef-a radili na sebi i usavršili svoje prezentacijske vještine, Maja Stokić i Mirjana Matijašević iz edukacijskog centra Heureka, koji se bavi podukama javnog nastupa, govorništva, hrvatskog jezika te prezentacijskih i komunikacijskih vještina, održale su 15.ožujka 2022. godine radionicu pod nazivom „Osnove prezentacijskih vještina“.


Imali smo priliku naučiti ne samo teorijski dio održavanja javnog nastupa, već je radionica obuhvaćala i praktične zadatke kroz koje se na lakši način usvajaju potrebne vještine. Što se tiče teorijskog dijela, naučili smo kako je prilikom planiranja javnog nastupa najvažnija detaljna priprema i sastavljanje dijelova govora. Priprema se sastoji od pronalaženja, raspoređivanja, sastavljanja, zapamćivanja i izricanja, dok su dijelovi govora uvod, izlaganje i zaključak. Također je od jednake važnosti biti dobar govornik, odnosno sada kada imamo napisano što ćemo reći bitno je pripremiti i način na koji ćemo to reći. Opušten i staložen stav, iskrena zainteresiranost za samo prezentiranje s prikladnom dozom osmijeha i promjenom dinamike kroz cijeli razgovor, umjerena autentičnost emocija i gestikulacija rukama najvažniji su elementi, a elementi koje dobar govornik treba izbjegavati su usiljen i neskladan osmijeh, pogled kroz osobu, neprimjeren pogled (pogled koji nije usmjeren na lice osobe kojoj se prezentira), buljenje, „ukočen stav“ koji daje veliku dozu nesigurnosti i još mnogi (ne želimo te plašiti, no da je govornik biti lako, govornik bi bio svatko).


Sve u svemu, možemo zaključiti kako ovakvi tipovi radionica mogu doprinijeti i koristiti svakome jer ne možeš znati gdje će te putevi odvesti i koje će ti vještine jednoga dana na poslu trebati, no zapamti od viška glava ne boli. Stoga, budi poput spužve i upijaj sve što ti se pruži. Sitnice čine razliku, a možda je ova edukacija baš ono što će tvom budućem poslodavcu učiniti pozitivnu razliku između tebe i konkurencije.