ODRŽANA KONFERENCIJA MARKETING ENIGMA

Hrvatska akademska zajednica Ekonomskog fakulteta održala je dvodnevnu konferenciju na temu marketinga i PR-a. S obzirom na sve veću važnost medija, društvenih mreža i ostalih komunikacijskih kanala u cjelokupnom procesu marketinga i odnosa s potrošačima, ova je konferencija omogućila svima koji su toga željni pobliže shvatiti kako to sve funkcionira.


1. DAN (4. travnja)

Prvi dan konferencije otvorila je Martina Radaš, voditeljica projekta, nakon koje je Adrian Poznić pozdravio sudionike u ime cijelog HAZ-a. Igor Mladinović, glavni kreativni direktor u Imago Ogilvy reklamnoj agenciji, održao je prvo predavanje na temu kreativnosti i objasnio zašto je kreativnost često bitnija od samog obrazovanja te kako to može utjecati na potrošače. Nakon toga, uslijedila je panel rasprava pod nazivom „Kako održati vezu s potrošačem?“ u kojoj su sudjelovali Nikola Žinić, co-chairman i chief creative officer reklamne agencije Bruketa&Žinić&Grey, Maja Vresk Bodalec, direktorica Komuniciranja s tržištem i pomoćnica izvršnog direktora Korporativnog marketinga i komunikacija u Podravci te Miranda Mladin, izvršna direktorica marketinga koja je svoja iskustva stekla u poznatim poduzećima poput Henkela i Atlantic grupe.

Nakon pauze, konferencija se nastavila predavanjem Josipa Stanića koji je govorio o ulozi društvenih mreža u marketingu i brendiranju. Ovaj mladi poduzetnik, koji je suvlasnik agencije za digitalni marketing, JT – design, također je i student na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Sudionici su imali priliku čuti i Storytelling branda, ali i poduzetnički put Tanje Roce, osnivačice i glavne direktorice agencije za marketing i komunikacijske strategije Deeshpet. Za kraj prvoga dana, sudionicima su se predstavili legendarni trio iz Real grupe: Berislav Tomšić, medijski direktor, Maja Šplajt, direktorica digitalnog marketinga i Maro Pitarević, kreativni direktor. Njihova tema bila je izgradnja uspješnog brenda kao rezultat suradnje s agencijom, u ovom slučaju s Aircashom koji je bio i generalni sponzor cijele konferencije. Da bi cijela priča bila još bolja, pridružio im se i Hrvoje Ćosić, direktor Aircasha.2. Dan (5. travnja)

Drugi dan konferencije fokus je bio na PR-u, odnosno komunikaciji i interakciji između proizvođača i potrošača. Program je vodila Maria Katančić, voditeljica projekta. Prvo je predavanje održao Jan de Jong, nizozemski osnivač i direktor Webpower Adria, tvrtke specijalizirane za e-mail, Marketing i Marketing automatizaciju, koji je govorio o važnosti marketinga putem medijskih sadržaja. Iduće su predavanje održale Violeta Colić i Željka Martinović iz Komunikacijskog ureda. One su kao predstavnice Hrvatske udruge društava za tržišno komuniciranje (HURA) govorile o temi PR-a u društveno odgovornom poslovanju. Kamilo Antolović, osnivač i direktor agencije K&K promotion te predsjednik Direktorija OmnisGroupe, objasnio je na koje se sve teškoće može naići u internet oglašavanju naglašavajući etičke i pravne dileme. Nakon njega uslijedio je gost iznenađenja, Alen Anđelić koji je pričao o YouTube oglašavanju, uspjehu takve vrste oglašavanja i njegovim prednostima. Ivan Biošić, voditelj komunikacija na Bernaysu, koji je bogat iskustvom u području odnosa s javnošću, digitalnih komunikacija i organizaciji događanja, govorio je o temi novih generacija komunikacijskih stručnjaka te sudionicima približio temu komunikacija i naglasio važnost istih.

Nakon pauze, uslijedila je panel rasprava, a ujedno i posljednja točka programa ove konferencije. Tema panela bila je lojalnost brenda i kupaca, odnosno kako poraditi na lojalnosti i kako ju zadržati te zašto je ona bitna u poslovanju. Umjesto Manuele Šole, koja je zbog bolesti, nažalost, bila spriječena doći, na pozornicu su se pojavila 2 nova i 2 stara lica. Od starih su se lica pojavile Miranda Mladin, koja je spremno pristala doći i drugoga dana konferencija, i Branka Dropulić, moderatorica oba panela i asistentica na Katedri za marketing na EFZG-u, dok se od novih lica pojavio Tibor Trupec, mladi kreativni direktor u Kontra agenciji te Tanja Džido, MBA, osnivačica portala Shhhefica.


I za kraj, upitali smo neke od sudionika što ih je potaknulo da se prijave te kakvi su njihovi dojmovi s konferencije:


Po struci sam sociologinja, antropologinja i povjesničarka. Ovdje sam došla jer me zanima komunikacija, odnosi s javnošću i marketing i mislila sam da ću ovdje saznati nešto novo, što doista i jesam. Od predavača mi je Kamilo Antolović defintivno bio najupečatljiviji i angažirao nas je sve kao publiku pa je jako brzo i vrijeme prošlo. Aurora (24)


Studiram sociologiju, etnologiju i kulturnu antropologiju. Oba dana su mi bila vrlo zanimljiva, organizatori su našli zaista zanimljive predavače koji su obuhvatili i marketing i PR. S prvog dana bih izdvojila Igora Mladinovića s temom kreativnosti koji je vrlo sažeto i zanimljivo rekao ono najbitnije. Tihana (24)


Student sam druge godine na Ekonomskom fakultetu i vodim društvene mreže za jednu saborsku zastupnicu što me ujedno i potaknulo na ovu konferenciju jer me zanima marketing i PR. Bilo mi je jako zanimljivo slušati o toj temi i veselim se ponovno slušati o tome. Ian (22)


Recent Posts

See All

Poduzetnička akademija je tradicionalna, dobro poznata edukacija koja se održava već treću godinu zaredom na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. U organizaciji Hrvatske akademske zajednice Ekonomskog faku

Kako bi članovi HAZef-a radili na sebi i usavršili svoje prezentacijske vještine, Maja Stokić i Mirjana Matijašević iz edukacijskog centra Heureka, koji se bavi podukama javnog nastupa, govorništva, h